Massatge
El massatge és una de les tècniques més antigues i amb la que més s’associa als fisioterapeutes, encara que aquesta professió signifiqui molt més. Hi ha massa mística darrere de la paraula massatge i normalment la gent l’associa al benestar i a la relaxació, però des de la fisioterapia podem afinar una mica més en què consisteix o quins són els objectius del massatge terapèutic o massatge esportiu i quan s’aplica, per tal de poder entendre quina ha de ser la finalitat des d’un punt de vista més científic. Encara que sovint llegim que hi ha molts tipus de massatges, al final la finalitat de tos ells sempre ha de ser la mateixa com podreu llegir a la següents línies. I la seva aplicació sempre ha d’arribar com a conseqüència d’un raonament clínic ben elaborat, sent auqesta la tècnica seleccionada per considerar-la més adequada com a resposta als símptomes i senyals del pacient. L’objectiu principal és millorar la funcionalitat dels músculs. Els músculs, igual que les articulacions pateixen d’hipo-mobilitats (disminució en la seva mobilitat habitual).
Aquest dèficit de la mobilitat fisiològica habitual d’un múscul pot ocórrer de forma aguda (reflexa): en forma de contractura, punt gallet, banda tensa, etc; o de forma estructural o crònica per escurçaments musculars, que sovint s’associen a immobilitzacions prolongades o mancant força dels grups musculars antagonistes (els que fan la funció contrària). També és freqüent que el múscul presenti falta de moviment respecte a grups musculars adjacents per adherències que generen un cop més hipo-mobilitat.
Altres objectius són a nivell preventiu: valorar la condició muscular i tractar aquells músculs que presenten major sobrecàrrega, prevé de patir lesions com les nomenades anteriorment o els temuts trencaments musculars.
Per tant, el massatge és un conjunt de tècniques encadenades amb la finalitat de millorar la funcionalitat muscular per tractar o prevenir la manca de mobilitat en un múscul, per tal de tornar-lo a les condicions estructurals i funcionals normals.
Les tècniques que s’utilitzen amb més freqüència són les tècniques intramusculars: De pressió profunda, compressions isquèmiques, pressió combinada amb estiraments (massatge funcional); i tècniques intermusculars: separació / alliberament compartimental. També es poden combinar amb tècniques per millorar el drenatge limfàtic i el retorn venós, per ajudar a l’eliminació de substàncies resultants del metabolisme muscular. Per tant l’aplicació d’aquestes tècniques estarà recomanada en tot tipus de pacients que pateixin trastorns musculars com a conseqüència de la seva activitat laboral, extra-laboral o esportiva com a resultat de males postures, moviments repetitius, sobrecàrregues o sobreesforços mantinguts, mala tècnica esportiva, falta de forma física o per estats patològics relacionats amb immobilitzacions prolongades o activitat física baixa. Per finalitzar, recomanar sempre acudir a un professional de la fisioteràpia. En l’actualitat hi ha nombroses acadèmies a-legals que formen a gent per a fer massatges sense les nocions suficients sobre anatomia i fisiologia, de manera que no estan capacitats per a poder aplicar certes tècniques amb la seguretat necessària o amb els coneixements per poder prendre decisions i menys en casos de lesió.
Tens alguna consulta?
Si tens qualsevol dubte o consulta escriu-nos o truca'ns i et contestarem tant aviat com ens sigui possible.
Telèfons
93 491 5302
699 506 359
Xarxes Socials
Horaris
© 2022 Integral Fisioterapia. Todos los derechos reservados.
Politica de Cookies / Nota Legal / Política de Privacidad Web/ Política de Privacidad RRSS